Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.
Σύνδεση
Εγγραφή

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Για τη συνέντευξη εργασίας
  • Εγγραφή

«Πες μας για τον εαυτό σου»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όταν πας σε μία συνέντευξη για δουλειά, αναπόφευκτα θα σου κάνουν μια ερώτηση: «Πες μας για τον εαυτό σου». Αν και είναι μια συνηθισμένη ερώτηση, μπορείς να δυσκολευθείς στην απάντηση, διότι είναι μια ερώτηση χωρίς δομή και ανοιχτή σε κάθε είδους ερμηνεία.

Ο άνθρωπος που σου κάνει την συνέντευξη, ξεκινάει με αυτή την ερώτηση για αρκετούς λόγους: για να δει πως θα χειριστείς τον εαυτό σου σε μια ερώτηση χωρίς δομή, να δει πόσο σίγουρος είσαι, αν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου και αν είσαι ευκρινής.

Πώς να μην απαντήσεις.

Αν και η ερώτηση, όπως είπαμε παραπάνω, είναι πολύ ανοικτή σε πολλές απαντήσεις, μία απάντηση που πρέπει να αποφύγεις είναι: «Τι θέλετε να μάθετε;». Αυτό θα δείξει ότι δεν είσαι καθόλου προετοιμασμένος για την συνέντευξη.

Προσπάθησε να επικεντρωθείς σε πράγματα που θα ενδιαφέρουν αυτούς που σου κάνουν την συνέντευξη. Δεν ενδιαφέρονται για το που μεγάλωσες ή που πήγες σχολείο, αλλά τα καινούργιο μπορείς να φέρεις στην εργασία και την εταιρεία.

Περιγραφή καριέρας

Δώσε μια περιληπτική περιγραφή της καριέρας σου μιλώντας για τις δουλειές που έχεις απασχοληθεί τελευταία. Άφησε τους να γνωρίζουν τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει στα υπεύθυνα καθήκοντα που είχες, και πως μπορεί να συνδυαστούν αυτές οι δεξιότητες με την δουλειά που θα αναλάβεις. Οι εργοδότες ψάχνουν για να δουν αν έχεις μεταβιβάσιμες δεξιότητες που θα είναι επωφελείς για τον νέο σου ρόλο.

Διευκρίνισε οτιδήποτε έξτρα προγράμματα κατάρτισης ή σεμινάρια έχεις παρακολουθήσει γιατί αυτό δείχνει ενδιαφέρον για βελτίωση των δεξιοτήτων σου και ότι θέλεις να συμβαδίσεις με τα πρότυπα της βιομηχανίας.

Το άλλο που ψάχνουν είναι αν η προσωπικότητά σου συμβαδίζει με την κουλτούρα της εταιρείας και της ομάδας που θα δουλέψεις μαζί. Εάν είσαι ευπαρουσίαστος, επαγγελματίας και ευγενικός στην συνέντευξή σου, αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.

Στην περίπτωση που δεν έχεις καθόλου εργασιακή εμπειρία, ανέφερε τις κοινοτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχεις και τα σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει. Αυτά δείχνουν ομαδικότητα και ενδιαφέρον για βελτίωση και «αναβάθμιση».

Επιτεύγματα

Περιέγραψε τυχόν σημαντικά επιτεύγματα που έχεις αποκτήσει από προηγούμενους ρόλους, εργασιακούς και μη. Οτιδήποτε έχει σχέση με την συνέντευξη και την δουλειά για την οποία ενδιαφέρεσαι, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Χρησιμοποίησε ότι θετικό feedback είχες στο παρελθόν και μην φοβηθείς να προωθήσεις τον εαυτό σου. Μπορεί να έχεις λάβει κάποιο βραβείο, κάποιο μπόνους αποδοτικότητας ή κάποιο ευχαριστήριο γράμμα για την σκληρή σου δουλειά ή την ομαδικότητα σου. Ανέφερε το!

Να είσαι σύντομος

Να θυμάσαι ότι αυτός που σου παίρνει την συνέντευξη, θα έχει πολλές άλλες ερωτήσεις για σένα, οπότε να είσαι προσεκτικός και να μην πλατειάσεις στην συγκεκριμένη ερώτηση. Θέλουν να ξέρουν λίγο για σένα σε αυτό το στάδιο, και ίσως αργότερα σταθούν σε κάτι που τους κινεί το ενδιαφέρον.

Προσπάθησε να καταγράψεις τα σημεία αυτά πριν την συνέντευξη, και μην ξεχάσεις κανένα από τα πράγματα που θέλεις να μεταδώσεις.

Οι συνεντεύξεις είναι συχνά το πιο τρομακτικό μέρος της διαδικασίας για αναζήτηση εργασίας. Οι ικανότητες και τα επιτεύγματα που ανέφερες στο βιογραφικό σου σε έφεραν στο στάδιο της προεπιλογής. Τώρα όμως πρέπει να κάνεις μια καλή εντύπωση πρόσωπο με πρόσωπο.

Μην σε ανησυχεί αυτό. Αφού σε προσκαλεί μια εταιρεία σε συνέντευξη, ο μελλοντικός εργοδότης έχει δει ένα θετικό στοιχείο σε σένα και νομίζει ότι είσαι αρκετά καλός να αναλάβεις το ρόλο.

Θα πρέπει λοιπόν να αισθάνεσαι σιγουριά και όχι νευρικότητα, επειδή έχεις καλύψει ήδη την μισή διαδρομή στην επιτυχία.

Ο καλύτερος τρόπος για μια καλή απόδοση στην συνέντευξη είναι να βεβαιωθείς ότι είσαι έτοιμος. Εάν είσαι, τότε θα αισθανθείς πολύ πιο χαλαρός και θα είσαι σε θέση να ανταποκριθείς πολύ καλύτερα στις ερωτήσεις που θα σου ζητήσουν.

Χαλάρωσε λοιπόν και ακολούθησε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές:

Βρες την τοποθεσία

Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις ακριβώς που είναι η τοποθεσία της συνέντευξης και πως θα πας εκεί. Οι χάρτες στο διαδίκτυο βοηθάνε στην τοποθεσία και το street view σου δίνει και μια φωτογραφία της περιοχής.

Κάνε εξάσκηση

Όπως αναφέρθηκε σε άλλο κείμενο, η εξάσκηση με κάποιον φίλο ή συγγενή βοηθάει πολύ. Μπορείς να δουλέψεις πάνω σε δύσκολες ερωτήσεις και να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις απαντήσεις.

Η καλύτερη προετοιμασία είναι μία πραγματική συνέντευξη, οπότε σκέψου πριν αρνηθείς συνέντευξη από εταιρεία που δεν σε ενδιαφέρει. Ακόμα και αν δεν είναι αυτό που επιθυμείς, θα σε προετοιμάσει για αυτό που πραγματικά περιμένεις.

Προετοίμασε τις ερωτήσεις σου

Υπάρχουν κάποιες κοινές ερωτήσεις που μπορείς να προετοιμάσεις την απάντηση, όπως ποια είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία σου. Θα πρέπει όμως να κάνεις και την έρευνά σου για την επιχείρηση και για το ρόλο σου.

Σκέψου τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσεις στη δουλειά σου. Προσπάθησε να αποδείξεις ότι γνωρίζεις την εταιρεία και τι θα προσφέρεις σε αυτήν αν σου αναθέσουν έναν συγκεκριμένο ρόλο.

Να είσαι στην ώρα σου

«Θα κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς, θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς» λέει ο γνωστός τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαϊδόνης. Ότι πρέπει για την περίσταση!

10 με 15 λεπτά νωρίτερα να είσαι στο ραντεβού σου. Αν είσαι πάνω στην ώρα, δεν θα βρεις χρόνο να ηρεμήσεις. Αν πας πολύ νωρίτερα, θα βρεις χρόνο να αγχωθείς!

Ντύσου κατάλληλα για την συνέντευξη

Έχουμε αναλύσει Το σωστό ντύσιμο για την καλύτερη εντύπωση σε μια συνέντευξη. Εξαρτάται από την κουλτούρα της εταιρείας.

Χαμογέλα

Το χαμόγελο σε κάνει να δείχνεις φιλικός, αλλά μην το παρακάνεις. Μπορεί να νομίζουν ότι δεν παίρνεις στα σοβαρά αυτά που σε ρωτάνε.

Παρακολούθησε

Αν και βρίσκεσαι στην συνέντευξη για να μιλήσεις για τον εαυτό σου, είναι σημαντικό να ακούς προσεχτικά τι σου λένε. Δεν κερδίζεις κάτι αν απαντήσεις σε μια ερώτηση που δεν έχει ζητηθεί.

Χαλάρωσε

Γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά θυμήσου ότι από την στιγμή που σου ζητήθηκε η συνέντευξη, είσαι και πολλές πιθανότητες για να πάρεις τη δουλειά.

Διαβάστηκε 371 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2015 14:05

ΑΘΗΝΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΓΛΥΦΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

map-athens- map-piraeus- map-glyfada- map-thessaloniki-
ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Πατησίων 31 phone17 210-5279500
ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Φίλωνος 39
ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Λ. Βουλιαγμένης 57
ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Βαλαωρίτου 9 phone17 2310-552406
MC: Πατησίων 107 & Πελλήνης 8 phone17 210-8899600
 phone17 210-4120313
phone17 210-9640117 
MC: Εγνατίας 2-4 phone17 2310-287779