Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.
Σύνδεση
Εγγραφή

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Σωστά βήματα δημιουργίας νέας επιχειρήσης
  • Εγγραφή

Τα σωστά βήματα για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Με σωστό σχεδιασμό και μια δόση αισιοδοξίας, ένας νέος σήμερα μπορεί να πετύχει στην δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Χρειάζονται όμως και τα σωστά βήματα για την επιτυχία αυτή και παρακάτω σου αναλύουμε τον τρόπο που θα «βαδίσεις» σε αυτό το δρόμο.

Η Ιδέα

Πάνω απ’ όλα η ιδέα και πως θα υλοποιηθεί. Θα πρέπει να σκεφτείς διάφορα πράγματα που σου έφεραν την ιδέα στην οποία έχεις καταλήξει, όπως οι τάσεις της αγοράς, τα ενδιαφέροντά σου, τι ακούς και τι βλέπεις γύρω σου.

Θα πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου αλλά και άτομα πιο έμπειρα από σένα, κατά πόσο μπορεί η ιδέα αυτή να υλοποιηθεί. Αν θα έβρισκε ανταπόκριση στην αγορά, αν θα μου φέρει κέρδη, αν είμαι ικανός να στήσω την επιχείρηση και αν κάποιος άλλος το δοκίμασε στο παρελθόν και με τι αποτέλεσμα.

Αν οι απαντήσεις σε οδηγούν σε μια δόση ελπίδας ότι η επιχείρηση θα πετύχει, τότε go for it!

Η Έρευνα

Αυτό που θέλεις να κάνεις έχει αγοραστικό κοινό; Θα πρέπει να ψαχτείς αρκετά. Να βρεις άλλες εταιρείες με το ίδιο ή παρεμφερές προϊόν και ρώτα τον εαυτό σου: τι θα κάνει το δικό μου προϊόν που δεν κάνει του ανταγωνιστή; Τι είναι το κάτι παραπάνω που θα προσελκύσει το πελάτη σε μένα; Τι κάνω για να ανταγωνιστώ το «φτασμένο» προϊόν;

Θα προσφέρω κάτι που δεν έχει ο ανταγωνισμός! «Με κάθε αλλαγή λαδιών αυτοκινήτου, δωρεάν τεχνικός έλεγχος 20 σημείων» για παράδειγμα.

Αν θέλεις να απευθυνθείς σε μικρή αγορά ή συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, πρέπει να σκεφτείς πως θα δημιουργήσεις τη ζήτηση και πως θα ξεπεραστούν οι μέχρι τώρα δυσκολίες ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς.

Έρευνα στο διαδίκτυο, σε περιοδικά και σε καταλόγους τύπου Χ.Ο. θα σε βοηθήσουν, όπως και οι συμβουλές από επαγγελματίες με εμπειρία στον χώρο που θα απασχοληθείς.

Το Όνομα

Αφιέρωσε χρόνο και σκέψη για να καταλήξεις στο όνομα που θα εκφράσει το επιχειρηματικό σου όνειρο. Σίγουρα, το όνομα από μόνο του δεν θα φέρει την επιτυχία, αλλά ένα όνομα που είναι απλό, «πιασάρικο» και προφέρεται εύκολα, βοηθάει στην επικοινωνία σας.

Όταν καταλήξεις στο όνομα, δες αν δεν είναι ήδη κατοχυρωμένο και μην το αναφέρεις πουθενά μέχρι να το κατοχυρώσεις.

Το Σχέδιο

Είναι σημαντικό να καταστρώσεις ένα πετυχημένο business plan. Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές, τι κεφάλαιο θα χρειαστείς, τι υλικοτεχνική υποδομή χρειάζεσαι για αρχή και τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσεις. Αν είναι οργανωτικός, θα γλιτώσεις χρόνο και χρήμα.

Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι τα πρώτα σου βήματα στην επιχείρησή σου. Επιχειρήσεις που ξεκίνησαν με δομημένο σχέδιο, ήταν κατά 50% πιο πετυχημένες από άλλες που δεν είχαν.

Η Κατοχύρωση

Επειδή η ιδέα σου είναι μοναδική και το όνομα και η υπηρεσία εξίσου μοναδική, πρέπει να την κατοχυρώσεις. Αν έχεις σχεδιάσει ιστοσελίδα, κατοχύρωσε το domain name. Αν το προϊόν είναι πρωτότυπο, απευθύνεσαι στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για την Ελλάδα και στο World Intellectual Property Organization παγκόσμια. Αν το σήμα (logo) είναι πρωτότυπο απευθύνεσαι στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και για πνευματικά δικαιώματα σε συμβολαιογράφο.

Οι Συνεργάτες

Αναζήτησε προσεχτικά τους πρώτους συνεργάτες σου. Ένας καλός δικηγόρος και ένας καλός λογιστής , που θα σε βοηθήσουν στην νομική υπόσταση της εταιρείας, στους περιορισμούς που ίσως υπάρχουν, στις άδειες λειτουργίας που ίσως χρειάζονται κοκ.

Όταν η εταιρεία σου θα έχει και τα πρώτα κέρδη θα αναζητήσεις και έναν καλό τραπεζίτη.

Ο Χώρος

Για οικονομία, μπορείς να ξεκινήσεις στήνοντας ένα γραφείο στο σπίτι. Αν αυτό δεν βολεύει, υπάρχουν επιλογές για συστέγαση με κάποιους άλλους, όπου θα υπάρχει ο απαραίτητος χώρος και εξοπλισμός για τις συναντήσεις σου και για να υποδέχεσαι πελάτες και επενδυτές.

Όσο μεγαλώνει η επιχείρηση, θα αναζητήσεις το δικό σου χώρο με τη δική σου διαμόρφωση και τη δική σου φιλοσοφία. Μπορείς να το κάνεις στην αρχή εύκολα και οικονομικά, με μεταχειρισμένο εξοπλισμό και έξυπνη διακόσμηση. Όταν ανοίξει η δουλειά, θα μπορέσεις να επενδύσεις περισσότερα.

Το Budget

Ξεκινάς χαμηλά και αποφεύγεις περιττά έξοδα. Θα υπάρξουν άλλα που δεν τα περίμενες ή δεν τα είχες προβλέψει.

Αν χρειάζεσαι βοήθεια, ψάξε για φοιτητές που ζητούν πρακτική άσκηση.

Αν σου είναι πιο οικονομικό, ανέθεσε δουλειές που δεν προλαβαίνεις σε άλλη εταιρεία.

Οι Χρηματοδότες

Αν η ιδέα σου και το πλάνο σου είναι φρέσκο, πιθανόν να σε προσεγγίσουν άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν στο προϊόν. Είναι ένας τρόπος να αυξήσεις το κεφάλαιό σου.

Ένας άλλος τρόπος είναι τα δάνεια, κυρίως τα επιχειρηματικά κεφάλαια που επενδύονται σε νέες επιχειρήσεις από εταιρείες. Μάθε όμως για τους περιορισμούς και τους όρους που θέτουν.

Το Προϊόν

Μπορεί να είναι μια υπηρεσία, μπορεί και κάτι χειροπιαστό. Αυτό που θα δείξεις σε πιθανούς επενδυτές θα πρέπει να είναι λειτουργικό και όχι απαραίτητα τέλειο αφού δεν υπήρξαν οι πόροι να το τελειοποιήσεις.

Θα δείχνει όμως το σκοπό της ιδέας σου και πως μπορείς να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό.

Η Προώθηση

Το προϊόν είναι έτοιμο και ο κόσμος πρέπει να το γνωρίσει. Σκέψου πώς να το προωθήσεις στο αγοραστικό κοινό έτσι ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τον προϋπολογισμό που έχεις θέσει. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και τα social media και να πλησιάσεις ανθρώπους της αγοράς που θα είναι πρόθυμοι να ακούσουν την ιδέα σου.

Διαβάστηκε 1610 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιούλιος 2015 10:54

ΑΘΗΝΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΓΛΥΦΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

map-athens- map-piraeus- map-glyfada- map-thessaloniki-
ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Πατησίων 31 phone17 210-5279500
ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Φίλωνος 39
ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Λ. Βουλιαγμένης 57
ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Βαλαωρίτου 9 phone17 2310-552406
MC: Πατησίων 107 & Πελλήνης 8 phone17 210-8899600
 phone17 210-4120313
phone17 210-9640117 
MC: Εγνατίας 2-4 phone17 2310-287779